Campus Hungary ösztöndíjjal Bécsben

Cikk dátuma 2014. július. 10. | KáVé
Campus Hungary ösztöndíjjal Bécsben

Gyermekmúzeum, gyermek információs központ, gyermekbarát város

Dr. Torgyik Judit a Kodolányi János Főiskola Neveléstudományi Tanszékének vezetője a Bécsi Egyetemen a gyermekmúzeumok világát kutatta az elmúlt hetekben. Az ausztriai tudományos tevékenységet a Campus Hungary ösztöndíj tette lehetővé a KJF főiskolai tanárának. 

Amerikában már több mint száz éves hagyománya van a gyermekmúzeumoknak, s Nyugat-Európában is több évtizede működnek, addig hazánkban még viszonylag kevés ismeret van e területről. Dr. Torgyik Judit a KV-nak elmondta, hogy érdemes többet foglalkozni ezzel a területtel, mert olyan gyermekbarát témakörről van szó, amely nagy népszerűségnek örvend a közönség körében. A bécsi MuseumsQuartier területén a Kindermuseum a leglátogatottabb helyszín, mi több, a gyerekek jóval tovább maradnak, s rendszeresen visszatérnek ide. Progresszív szellemiségük révén, tevékenységük hatással van a hagyományos módon működő múzeumokra is. Hozzátette: Bécs egyébként kifejezetten gyermekbarát város.

Torgyik Judit a kint tartózkodás során megismerte a pedagógiai szakirodalom alapján a gyermekmúzeumok nemzetközi történetét, eredetét és fejlődését, fő foglalkoztatási formáit és módszereit. A gyermekmúzeumok újdonsága, hogy középpontjukban a gyermekek tevékenykedtetése, cselekvése, képességeinek fejlesztése, a felfedező tanulás és a szórakoztatás áll. A gyermekmúzeumok látogató-orientált intézmények, azaz, a gyerekek, a fiatalok igényeit, szükségleteit állítják a középpontba, s számukra nyújtanak érdekes és élményszerű programokat.  Elmondta, hogy a világban léteznek családi múzeumok is, amelyek a családok szabadidős igényeire koncentrálnak. A gyermekmúzeumok szoros kapcsolatot ápolnak az iskolákkal, óvodákkal, de még a felsőoktatási intézményekkel is, tanároknak is kínálnak továbbképzést, különböző tanfolyamokat. A gyermekmúzeumok sokat köszönhetnek a reformpedagógiának, különösen a pragmatista John Dewey tevékenységének, aki a cselekvéses tanulás híveként fontosnak tartotta, hogy a gyerekek rendszeresen járjanak múzeumba. Fejlődésükre hatással volt még Montessori Mária pedagógiája, aki az előkészített környezetben és a fejlesztő eszközökben nagy nevelőerőt látott.

A kodolányis tanszékvezető a könyvtári kutatómunkája és a Kindermuseumban  végzett tapasztalatgyűjtésen túl a bécsi Kinderinfo-val is megismerkedett, ahol a gyermekek számára gyűjtik össze az aktuális szabadidős lehetőségeket. A nyelvtanuláshoz, sporthoz, zenéhez, nyári táborokhoz, mozihoz, színházhoz vagy a különböző múzeumokhoz kapcsolódó információkhoz egy helyen juthatnak hozzá az érdeklődők a kiváló szervezésnek és hozzáértésnek köszönhetően. Az „info”egyaránt szól a gyerekeknek és azok szüleinek, utóbbiak számára ötleteket is nyújt a neveléshez, a gyerekek szabadidejének értelmes eltöltéséhez, valamint gyermekvédelmi és szociális jellegű tájékoztatással is szolgál.

Dr. Torgyik Judit bécsi ösztöndíjának tudományos eredményeit hamarosan szakcikkben olvashatják az érdeklődők.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat