Amerikai ösztöndíj a jazz-dob szakos hallgatónak

Cikk dátuma 2015. június. 17. | KáVé
Amerikai ösztöndíj a jazz-dob szakos hallgatónak

A maximumot nyújtották a hallgatók

 

A The Collective School of Music NYC-vel kötött együttműködési megállapodás alapján a New York-i intézmény minden tanévben ösztöndíjat adományoz egy kodolányis művészeti szakos hallgató részére. Idén Joubert Flóra előadóművészet jazz dob szakos hallgató vehet részt tandíjmentesen az amerikai intézmény nyári kurzusain, mondta el Mits Gergely, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének tanszékvezetője a KV-nak.

A pályázó hallgatók videofelvételeket készítettek produkciójukról, amelyeket a The Collective School of Music NYC részéről Kim Plainfield professzor, Anthony Citrinite igazgató, a részéről KJF részéről pedig Szendőfi Péter és Mits Péter bíráltak el.

A bizottság egybehangzó véleménye az volt, hogy a feltöltött videók magas szakmai tudásról árulkodtak, élmény volt látni és hallgatni valamennyit. Egyértelműen a saját tudásuknak megfelelő maximumot nyújtották a hallgatók, mondta el Mits Gergely. Elmondta továbbá, hogy a teljes ösztöndíj lehetősége a következő évben is fennáll, amelyről a hallgatókat a következő tanévben is értesítik. Hozzátette: a fennálló együttműködés szerint minden kurzusra húsz százalékos kedvezmény most is érvényes a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének valamennyi hallgatója számára.

                                                           ***

 

Joubert Flóra jazz dob szakos hallgatóval, az idei amerikai ösztöndíjassal, a tanulmányairól és a zenélésről beszélgettem.

Honnan vezetett az út a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékére?

Budapesten a József Attila Gimnáziumban érettségiztem. Biológia tagozatos voltam, amiből nem következik feltétlenül, hogy a folytatás zenei vonalon történjék.  A zene azonban mindig is érdekelt, és tizenhat évesen elkezdtem dobolni. Három évig magánúton Szabó Zoltánnál tanultam, majd felvételt nyertem a Kőbányai Zenei Stúdióba, ahol nagyrészt Németh Gábor tanított, Solti János és Sramkó János mellett. Zenekari gyakorlat tanárom mindvégig Póka Egon volt. Annak idején Szendőfi Péter ajánlotta a Kodolányi főiskolát.

Miért választottad a dobolást, van-e példaképed?

Máig nem tudom, hogy miért kezdtem el dobolni, csak a dobtanár keresésére emlékszem… nem volt egyszerű. Példaképem nincs, de sok dobos van, akit szeretek. 

Kikkel zenélsz együtt, hol lehet meghallgatni téged vagy az együttest, akikkel zenélsz?

Szerencsésnek érzem magam, mert Nagy Jánossal három zenekarban (de leginkább kettőben) játszhatok. Az egyik a New B(r)and nevű formáció, ahol tatár népdalfeldolgozásokat játszunk, és már két éve köztük lehetek. Mindig is a szívem csücske marad. Sokat köszönhetek nekik, legfőképp Jánosnak, mert mindig a hangszeres tudásom határait feszegeti, ami nagyon inspiráló. Ebben a formációban Regina Husnullina énekel, Frankie Lato-hegedűn játszik, Ábel Márton Nagy gitározik és zongorázik, Samu Kéri a basszusgitáros, Janos Nagy pedig zongorázik. Legközelebb július 3-án játszunk, Pannonhalmán.

Másik zenekar Jánossal egy "trió", még tisztázatlan névvel, de a legelső bulin, ami a BJC-ben volt, Nagy János trió plusz Mogyoró Kornél voltunk.
Itt a következő a felállás: Nagy János - zongora, Ujváry Flóra - bőgő és Mogyoró Kornél – ütőhangszerek, és
Nagy János saját szerzeményeit játsszuk. A határok feszegetése itt még inkább igaz, sőt itt jön rá az ember, hogy még sokkal többre is képes, mint gondolta…  

A harmadik zenekar az In Line, ahol nemrég Mogyoró Kornélt helyettesíthettem, olyan legendák között, mint Vasvári Pál - basszusgitár, Nagy János - zongora, Szaniszló Richard -marimba, vibrafon, Zsemlye Sándor - szaxofon, Vasvári Márton – sampler, elektromos percussion, Nagy Ábel – gitár. 

Aztán itt van még a J.M.J. trió, körülbelül fél éve alakultunk. Muck Ferenc trió formációjának "szüksége" volt egy előzenekarra, így megkérte lányát, Muck Évát, aki basszusgitározik, hogy szervezzen egy triót. Muck Éva - basszusgitár, Jasper Andor - szaxofon, EWI . Elfoglaltságok miatt sajnos az akkori fellépésen kívül nem játszottunk még máshol, de ami késik, nem múlik.

Kik a tanáraid a Kodolányin, és fővárosiként hogyan érzed magad Székesfehérváron?

Most lesz az utolsó évem a főiskolán, nagyon jó kis csapat az évfolyamunk, és igazából az egész tanszék elég jól összekovácsolódott. Főtárgy-tanárom Szendőfi Péter és Baló István. Mivel a Kodolányi főiskola művészeti képzése Székesfehérváron van, sok időt töltök ott, megszerettem a várost is. Egyetlen problémám a rengeteg utazással eltöltött idő. A Pest-Fehérvár-Pest utat hetente háromszor megteszem.

Szívesen zenélnek-e együtt a különböző szakosok, gyakori-e az együtt zenélés, fellépések?

Zenekari gyakorlat óránk van, ahol az évfolyamból vannak összerakva zenekarok, általában jó a hangulat. Természetesen alakulnak ettől függetlenül is az iskola diákjaiból zenekarok. Én is játszom egy trióban Rodek Balázzsal (gitár) és Lovász Barnabással (basszusgitár).

Szakmai szempontból mit jelent az amerikai ösztöndíj? Nagy lehetőség. Fontos a tudás, amit ott megkaphatok, és az is, hogy azt minél jobban beépítsem. Július 16-án indulok.

Hogyan képzeled a jövődet, milyen terveid vannak az elkövetkezendő öt-hat évre?

Ha szakmai tervekre gondolsz, igazából nem tervezek. Ha úgy hozza az élet, külföldön szeretném a mastert megcsinálni, de ha másképp alakulnak a dolgaim, az is biztosan jó lesz. Van minimum fél évem még arra, hogy ezeket végiggondoljam.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat