Államtitkárt látott vendégül a Nemzetközi Szalon

Cikk dátuma 2015. április. 28. | KáVé
Államtitkárt látott vendégül a Nemzetközi Szalon

"Én mindig azt mondom, amit gondolok”

Blogot vezet, külügyekben publikál, az evangélikusokat képviseli a nagykövetség után jelenleg államtitkár Prőhle Gergely, aki a protestáns felelősség mellett a kormányzati dilemmákról, a kritikai igényekről és a „gyökértelen diplomatagyerekekről” is beszélt a főiskola rendezvényén. A Kodolányi János Főiskola Nemzetközi Tanulmányok és Történelem Tanszékének szervezésében ismét "jelentkezett" a Nemzetközi Szalon, amelynek április 21-én Prőhle Gergely volt a vendége. A KJF Budapesti Oktatási Központjában rendezett program moderátora ezúttal is Dr. Kossuth Borbála, a Mikes Kelemen Alapítvány alapítója, az idei előadás-sorozat támogatója volt.

Úgy tűnhet, hogy az önkifejezés szabadságával élve irigylésre méltó módon fogalmazhatja meg nézeteit az aktuális kormány tisztviselője, aki azt mondta, hogy van lehetősége „nem a brosúraszövegek mentén való érvelésre” is. Amint a beszélgetés során kiderült, ezt nem csak a hivatalos államtitkári minőségében gyakorolja, hanem pl. blogbejegyzéseiben, amelyekben felhívja a figyelmet arra, hogy a mostani jelenségektől „messzebb is lehet látni”. Emellett időszakosan a nyomtatott sajtó is közöl írásaiból, amikor - a szerzőtársakkal felváltva - „heti válaszokban” fogalmazza meg főként külpolitikai kérdésekre-eseményekre vonatkozó reflexióit. A hazai újságírói-kommunikációs viszonyokra utalva továbbá nehezményezte az igazságtartalmat nélkülöző vagy az egyoldalúan tájékoztató híranyagok számának növekedését.

Az államtitkári feladatokat tekintve dicsérte a „racionális, jó gondolkodású és világlátott” munkatársait, akik tudják azt is, hogy mi a különbség a „politikai lojalitás és szimpátia”, valamint a „végtelen szolgalelkűség” között. A kormányzati munkáját általánosságban érintve elmondta, hogy a megjelenő hírek nem minden esetben tükrözik a döntések meghozatalában szerepet játszó belső dilemmákat.

Az evangélikus egyház országos felügyelőjeként (a nem lelkészi vezető) azt is elmondta, hogy mennyire zavarja a történelmi egyházak széles körű elutasítottsága, ill. mellőzése, ugyanakkor véleménye szerint a felekezetek esetenként önmaguk modernkori meghatározásával és aktuális válaszaik megfogalmazásával adósok is maradnak.

Négy gyermek édesapjaként fontosnak tartja, hogy ők identitásukat tekintve biztos alapokon álljanak, amiért adott esetben a váltakozó székhellyel járó diplomáciai kiküldetésekre másként tekint.

A sajtó szabadsága kérdéskörét talán érintheti azon véleménye is, amelyet meghallva egy olyan „kritikus interjú” juthat eszünkbe, amit az írás elején utalásszerűen hivatkozott lap közölt még március közepén… Tehát a főiskola vendégének várva várt felhívása így szólt: „A külső védelem ne vezessen belső kritikátlansághoz”!

Szemők Mariann

III. évfolyamos kommunikáció szakos hallgató

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat