Alba Regia Feszt 2015.

Cikk dátuma 2015. július. 29. | KáVé
Alba Regia Feszt 2015.

Dominique di Piazza és az Electro Deluxe Székesfehérváron

Székesfehérvár nyári kulturális kínálata nem csak a helybelieket örvendezteti meg tartalmas programokkal, a különböző műfajú rendezvények évről-évre egyre több látogatót vonzanak a városba az ország minden részéből. A jövő hét legelején kezdődő Alba Regia Feszt a jazz szerelmesei számára jelent igazi zenei csemegét, a tavalyi tapasztalatok legalábbis ezt mutatják. 

Az Alba Regia Feszt meghívására a nemzetközi és a hazai jazzélet meghatározó szereplői zenélnek idén is augusztus 3-5. között. A világsztár Electro Deluxe és az Eric Essix’s Move Trio mellett a hazai zenei élet legjobbjai, a Hot Jazz Band, a Pribojszki Mátyás Band, a Balázs Elemér Group, valamint a jazz, soul, funk nagyjai pezsdítik fel a királyok városát. Három helyszínen várják a közönséget: a Vodafone Sportcentrumban (Székesfehérvár, Gáz utca 19.); Szent István Király Múzeum kertjében (Székesfehérvár, Fő utca 6.) és a Zichy ligeti nagyszínpadon (Hotel Magyar Király előtti tér).

HELYSZÍNVÁLTOZÁS: Sajnálatos módon a Múzeumkert balesetveszélyessé vált, helyette a belvárosban, a Kossuth Udvaron lesznek az oda meghírdetett programok. (Kossuth utca 9., megközelíthető a Hősök tere felől).

 

 

A Zichy Liget nagyszínpadán az alabamai világsztár Eric Essix’s Move Trio koncertjét hallhatjuk, és itt lépnek fel a hazai zenei élet olyan ismert előadói is, mint a Pribojszki Mátyás Band és a Hot Jazz Band. Az Alba Regia Feszt idén is kínál zenei különlegességet; a francia Electro Deluxe augusztus 3-án a Vodafone Sportcentrumban varázsolja el egyedülálló soul-funk hangzásvilágával a nagyérdeműt. A Szent István Király Múzeum kertjében pedig többek között a Pozsár Trio, a Loop Doctors, a Balázs Elemér Group és a Borbély Műhely koncertjeit élvezhetjük majd.

 

 

Székesfehérvár élénk zenei hagyományokkal rendelkezik, erre a színes zenei palettára került fel 2014-ben, új színként a háromnapos nemzetközi zenei fesztivál és annak őszi-tavaszi különkiadása. A királyi város egyébként a jazzben sem kezdő, az utánpótlásról a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény és Kollégium, valamint a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszéke gondoskodik, s a két intézmény összefogásával régi hagyomány kelt életre az Alba Regia Feszt hagyományossá tételében. A korábban húsz évig sikeres jazz fesztivált tavaly rendezték meg újra évtizedes kihagyást követően.

A fesztivál két főszervezője, Mits Gergely, előadóművész, a Kodolányi János Főiskola Művészeti Tanszékének vezetője, a  United zenekar basszusgitárosa és Vörös Tamás, előadóművész, a Hang-Szín-Tér Művészeti Szakközépiskola művészeti igazgatója. Céljuk egy hosszútávú zenei projekt kialakítása, nemcsak a nyári fesztivál keretein belül, hanem egész évre kiterjesztve. Mits Gergely fontosnak tartja, hogy a fesztivál életébe bevonják azokat a Székesfehérvárhoz kötődő intézményeket is, amelyek jazz oktatással foglalkoznak, így a Hang-Szín-Tér Művészeti Iskolát és a Kodolányi János Főiskola Jazz Tanszékét. A fellépő világsztárok kurzusokat, workshopokat tartanak a diákoknak és a növendékek is fellépési lehetőséget kapnak. A fehérvári kávézók teraszai workshopok helyszínei lesznek.

Vörös Tamás jelentős zenei eseménynek tartja az Electro Delux fehérvári fellépését, hiszen a világhírű zenészek eddig még nem jártak Magyarországon. A világ egyik legsikeresebb soul-funk zenekara augusztus 3-án, hétfőn este kilenc órától lép fel a Vodafon Sportcentrumban. A zenekarnak 2013-ban jelent meg HOME című 5. albuma, amely azonnal a digitális eladási listák élére tört, párizsi nagykoncertjük felvétele pedig futótűzként terjed el a világban.


És hogy az Alba Regia Fesztre mivel készül a másfél évtizede zenélő Balázs Elemér Group, arról Balázs Elemér a következőket mondta a kultura.hu-nak: „Székesfehérváron még nem játszottuk a legutóbbi, The New BEGinning című lemezünk anyagát, ezt hozzuk el az ottani közönségnek.”

V.I.

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat