A Parlamentben adták át a KJF díját

Cikk dátuma 2014. szeptember. 04. | KáVé
A Parlamentben adták át a KJF díját

A PIQ & Lead™ a minőségi oktatás alapja lehet

 A Kodolányi János Főiskola a 2014/15. tanévben vezeti be a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellt, amely a 2014. évi Magyar Termék Nagydíj pályázaton elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet, amelyet Dr. Szabó Péter rektor vett át a Parlamentben szeptember 3-án, szerdán. 

A 21. századi elvárásoknak megfelelő, magas színvonalú oktatást és folyamatos minőséget biztosító új oktatási modell egy négytagú oktatói team közel egy évtizedes munkájának eredménye: Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér tudományos rektorhelyettes, Dr. Kovács László, a KJF Felsőoktatás-pedagógiai Innovációs és Akkreditációs Központjának igazgatója, Dr. Mócz Dóra, a KJF Képzési Kiválóság Központjának igazgatója és Dr. Szabó Péter rektor dolgozták ki a termékdíjjal elismert projektet.

A modell meghatározó elemei nem a mindenkori oktatáspolitikai-  jogi- és érdekszempontok, hanem a korszerű felsőoktatási módszerekből és elméletekből következnek. A vezérelvet fejezik ki a figyelembe vett szempontok kezdőbetűi: P, mint professzió, I, mint innováció, Q, mint „quality”, azaz minőség és Lead, mint „leadership”, azaz vezetői alkalmasság.

Ezek a “hívószavak” a szakok tantervében is megjelennek. A kodolányis diákok megismerik az adott szakma minőségi standardjait, minőségbiztosítási feladatait is. Ahhoz, hogy munkájukat professzionálisan végezzék, szükséges a minőség tudatos menedzselése, ezért gyakran kapnak olyan feladatokat, amelyek egy adott szakmai probléma innovatív és minőségbiztosított megoldását jelentik. Szakdolgozatot is ennek megfelelően készítenek.

A “leadership”, a vezetésre való alkalmasság kialakítása része az oktatásnak. Függetlenül attól, hogy melyik szakra jár, a kodolányis hallgató, kap vezetési – menedzsment - ismereteket. Ezek az ismeretek természetesen mindig összekapcsolódnak a hallgató szakmájával.

A PIQ & Lead™ modell figyelembe veszi, hogy milyen tudást hoz a hallgató. A korábban már megszerzett kompetenciáit elismeri a rendszer, nem kell olyat tanulnia, amit már tud. 

A parlamenti díjátadó ünnepségen egyébként hatvanhat magyar termék és szolgáltatás kapta meg a Magyar Termék Nagydíjat.
Az idén tizenhetedik alkalommal kiírt Magyar Termék Nagydíj pályázat az innovációt, a munkahelyteremtést, az exportorientációt helyezte a középpontba.
Kövér László az Országgyűlés elnöke köszöntőjében a minőségi szemlélet fontosságát emelte ki, amelynek terjesztéséhez a Magyar Termék Nagydíj pályázat is hozzájárul, mivel a legjobbakat díjazza. „Az önök sikere az ország sikere is” – mondta a házelnök.
Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a magyar nemzet egységének fontosságáról beszélt, hangsúlyozva, hogy a Magyar Termék Nagydíj pályázat is szem előtt tartja az egységes magyar nemzet szemléletet. 

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a rendezvény fővédnöke kiemelte, hogy a kormány és a vállalkozások sokat tettek az innovatív, versenyképes termékek kül- és belpiaci megjelenéséért.
Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a márkaépítésre, a termékvédelemre egyre többet fordítanak a világban. Példaként említette, hogy 2011-ben 486 milliárd dollárt fordítottak márkaépítésre, 2008. és 2013. között a 100 legismertebb brand 19-24 százalékkal tudta növelni piaci értékét.    
Kiss Károlyné, a Magyar Termék Nagydíj Pályázati Iroda ügyvivő igazgatója elmondta, hogy a védjegyek odaítélése biztosítja a pozitív megkülönböztetést, szimbolizálja a magyar gazdaság talpra állását. 
Az ügyvivő igazgató ismertette, hogy a szakértői zsűri több mint 100 pályázatot bírált el. A tizennyolc pályázati főcsoportban díjazottak 34 százaléka budapesti, 66 százaléka megyei telephellyel rendelkezik. A pályázat meghirdetése óta mintegy 486 nagydíjat ítéltek oda mintegy 3000 terméknek, szolgáltatásnak – mondta el Kiss Károlyné.
     

-vi-

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat