A "kommédiások" megörökítik az egyetemi eseményeket

Cikk dátuma 2019. november. 25. | Hangoskodó
A "kommédiások" megörökítik az egyetemi eseményeket

Pelikán András - televíziós műsorkészítő szak, I. évfolyam  


A harmadévesek időnként „főnökök” a projektekben


A Kodolányi János Egyetemen hagyománnyá vált a tematikus hetek, projekthetek szervezése. A tanórák nélküli héten a hallgatók kipróbálhatják magukat számos projektben. A tanszékek különböző, érdekes programmal készülnek, s ezek dokumentálásra is kerülnek a kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatók közreműködésével.  Az ő egyik projektjük az, hogy megörökítsék az egyetemi eseményeket. Egy diák-médiabizottság alakult az idei projekthétre is, amelynek a harmadéves Gombás Ádám a vezetője. Őt kérdeztem a tapasztalatairól, feladatairól.

Számos hasonló eseményen részt vettél már a tanulmányaid során.  Hogyan élted meg elsőévesként a programokat?

Első évben én is végigültem a tematikus heti előadásokat, igyekeztem minél több programon részt venni. Vannak olyan programok, amelyekre bármely szakos hallgatók mehetnek, Butor Klára tanárnő szervezi ezeket. A tanszéki programok az adott szakon tanuló hallgatóknak szólnak, de más aspektusból, mint a tanórákon. Akadnak, akik ellenzik, én viszont támogatom ezeket a tematikus heteket, hiszen plusz lehetőség a tanulásra. Egyrészt olyan előadásokat hallasz, amiket órán nem igazán, másrészt kapcsolatépítésre, gyakorlati ismeretek bővítésére is lehetőség nyílik.

A kommunikáció-és médiatudomány szakosok videókat készítenek az összes projekt megvalósításáról. Hogyan készültök a forgatásra?

A tematikus hetek forgatásait N. Kovács Tímea tanszékvezető irányításával tervezzük, illetve a demonstrátorokkal való egyeztetés után állítom fel a forgató stábot a feladatok mennyiségétől függően.

Szervezőként nem minden játék és mese. Milyen problémákkal kellett szembenézned?

Minden egyes hét más, hiszen minden héten van valami új kihívás. Van, amikor a kamerák mennyisége okozza a problémát, hiszen a projekthéten mindenki a saját projektjén dolgozik. Igen ám, de ha van tíz csoport, arra maximum öt-hat kamera van. Ilyenkor megpróbálunk mindenkit arra kérni, hogy akinek van saját, hozza magával. Alapos szervezőmunkával igyekszünk elkerülni a konfliktusokat. Előfordul, hogy nem veszik figyelembe a stábok a határidőket, és például nem hozzák időben vissza a kamerákat, fényképezőgépeket. Mindenesetre igyekszünk, hogy tisztességesen megörökítsük a mostani projekthét eseményeit is.

Kizárólag szervezés és forgatás, vagy egyéb különleges feladatod is van?

Fő feladat a dokumentálás, forgatás, fotózás, videózás. Ma például a televíziós műsorkészítők kvízműsorának werk forgatása az egyik feladat, a másik pedig a turizmus tanszék erasmusos hallgatóinak programja. Ők egy tankonyhában dolgoznak,  külföldiként tradícionális magyar ételt - csirkepaprikást készítenek. Ezeket a felvételeket a turizmus tanszék imázsfilmjében, illetve az Erasmust népszerűsítő videókban fogjuk felhasználni. Az instagramon is találtok majd róla valamilyen videós anyagot a kjemedia nevű oldalon.

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat