A Horizont 2020-ra készül a KJF

Cikk dátuma 2014. szeptember. 10. | KáVé
A Horizont 2020-ra készül a KJF

Kétnapos meeting, szándéknyilatkozat, konzorcium

Kétnapos nemzetközi konferenciát rendezett a Kodolányi János Főiskola Székesfehérváron 2014. szeptember 8-9-én, ahol egyrészt megvitatták és összegezték a 2015 februárjában záruló, kétéves „Társadalmi konfliktusok- társadalmi jól-lét és biztonság - Versenyképesség és társadalmi fejlődés" című, közel háromszázmillió forintos forrásból megvalósuló projektet, másrészt egy újabb nemzetközi projekt előkészítéséről tárgyaltak. 

 

Az Európai Unió idén elkezdődőtt és 2020-ig tartó költségvetési időszakában Magyarország 2,1 milliárd eurót fordíthat kutatás-fejlesztésre, ami kétszerese az előző időszakban kapott kohéziós támogatási keretnek. Mint ismeretes, a  Horizont 2020 keretprogram,  minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy a tudományos áttörésekből innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek. Ezeket figyelembe véve a KJF vezetésével készülő újabb projekt ismét esélyes uniós forrásra. 

A Kodolányi János Főiskola külföldi konzorciális partnerekkel kívánja benyújtani az újabb pályázatát, amelyről Prof. Dr. Szirmai Viktória, a KJF Európai Város és Tanulmányok Tanszékének tanszékvezetője, az előkészítés alatt álló kodolányis projekt kutatásvezetője kérdésemre a következőket mondta el:

- A tervezett projekt központi kérdése, hogy az Európai Uniós politikák milyen hatással vannak az európai társadalmakra, a civil társadalmakra, mert annak ellenére, hogy az EU nagyon sok pénzt osztott ki az utóbbi évtizedben, az emberek mégis elégedetlenek az elosztást illetően. Megválaszolandó kérdés, hogy miként lehet ezen javítani. Kétségkívül igaz, hogy a pályázatok kiírásában fontos tényező a kommunikáció, mi viszont úgy gondoljuk, hogy fel kell tárni az Unióban meglévő problémákat, ilyen többek között a szegénység, az országok közötti egyenlőtlenség.

Az ismert szociológus professzor elmondta továbbá, hogy a  két napos meeting hatékony munkával telt, a tudományos team jól halad a koncepció kidolgozásával, és abban is sikerült megállapodni, hogy a külföldi partnerintézmények milyen feladatokat vállalnak a közös projektben. Az előkészület alatt lévő pályázat beadási határideje jövő év tavasza, következésképpen van idő a minőségi munkára. Dr. Szirmai Viktória kiemelte, jelentős döntés a KJF részéről, hogy vállalta a konzorciumban a vezető szerepet, ami egyébként köszönhető a korábbi sikeres pályázatok során megszerzett tapasztalatnak. 

A KJF és külföldi konzorciális partnerei kedden délután szándéknyilatkozatot írtak alá Székesfehérváron a tervezett projektben való együttműködésről. Dr. Szabó Péter, a KJF rektora,
Slavka Zeković, az Institute of Architecture and Urban & Regional Planning of Serbia tudományos tanácsadója, Luděk Sýkora, a prágai Charles University professzora, Valérie Biot, a Université Libre de Bruxelles tudományos kutatója és  Lidiia Kavunenko, a STEPS Centre of the NAS of Ukraine igazgatóhelyettese látták el névjegyükkel az okmányt.

Virágh Ildikó

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat