A gyakorlaté a főszerep

Cikk dátuma 2019. november. 18. | Hangoskodó
A gyakorlaté a főszerep

Lóránt Gergő – kommunikáció- és médiatudomány szak, I. évfolyam

Hagyomány a projekthét

A Kodolányi János Egyetemen hagyománnyá vált, hogy minden szemeszterben projekthetet szerveznek. A jól előkészített programsorozat ideje alatt nincs oktatás, ugyanakkor a hallgatók számos előadáson vehetnek részt, és válogathatnak a tanszékek által kínált projektek közül. Butor Klára, az egyetem jól-léti kabinetvezetője főszervezőként évek óta tevékenyen részt vesz a különleges eseménysorozat lebonyolításában. Először arról kérdeztem, hogy mi is az a Jól-léti Kabinet.

A hazai felsőoktatásban a Kodolányi János Egyetem az egyetlen, ahol ez a kabinet működik. Igazából a hallgatók mentális, fizikai, szociális egészségével foglalkozunk. Ennek keretében szervezünk olyan plusz programokat, amelyekkel olyan gyakorlati tudáshoz juthatnak, amilyenhez az órán nem tudnának. Ilyen például a projekthét is. 

Tehát akkor önök a „felelősek” az összes tematikus és projekt hetekért és programokért. Önök hívták meg ma a Coca Colát, hogy tartson egy tréninget?

Részben mi vagyunk felelősek. Amikor elindultak ezek a hetek, akkor egy félévben négy alkalommal szerveztük meg. Valójában jó volt, de felmerült, hogy az elmaradt órák miatt csorbul az oktatás, ezután csökkentettük kettőre. A programokat együtt készítjük elő a tanszékekkel, és van mindig egy-egy olyan közös esemény is, ahol a különböző szakos hallgatók együtt vannak. Fontosnak tartjuk, hogy összehozzuk a hallgatókat különböző szakokról, évfolyamokról, hogy legyen alkalmuk megismerkedni egymással. A program másik részét a tanszékek szakmai programként állítják össze, hallgatók pedig választhatnak jobbnál-jobb programok közül. A Coca Colával a kapcsolatunk egy régi ismeretség, aminek alapján azt gondoltuk, hogy hozzák el hozzánk a tréningjüket, mégpedig úgy, hogy igazítsák hozzá az egyetemistákhoz, az ő karrierépítésükhöz. Egyébként az eredeti programot a Coca Cola Kanadában állította elő, és társadalmi jószolgálat címen viszik kint.

Mit lehet tudni a következő félévre tervezett tematikus hétről? Lehet már róla beszélni?

Ez még titok, de annyit elárulhatok, hogy legközelebb is különleges dolgot hozzunk be a hallgatók életébe. Minden projekt- és tematikus hét után megkérdezzük a hallgatókat, hogy van-e javaslatuk a következőre, de már a tanszékek is úgy dolgoznak, hogy bevonják a hallgatókat is a tervezésbe. Egyébként én a tematikus hetekre való mozgósítást hiányolom a hallgatók részéről. Nincs érdektelenség, de az odafigyelésből van picit kevés. Az információgyűjtésre, áramlásra nekünk is jobban kell figyelnünk. Fontos része a szervezésnek, hogy mindenki időben értesüljön mindenről.

Milyenek a visszajelzések egy-egy ilyen hét után?

Vegyesek. Mindig vannak kritikus vélemények is. Én nem szoktam megsértődni, ha egy hallgató kritikusan áll a dolgokhoz, főleg, ha van egy-két jó ötlete a hiba kijavítását illetően. Rendkívül fontosak a visszajelzések, ha azt szeretnénk, hogy a kötelező helyett önkéntes alapon igénye legyen a hallgatóknak az ilyen programokra a jövőben.

Elsőévesként örültem, hogy megkaptam az első ilyen hét után a kérdőívet, amelyben a véleményemet kérdezték. Mit mutatnak az összegyűjtött kérdőívek?

Jók a visszajelzések, mi több, csaknem túlterveztük az események sorát. A kedd is nagyon érdekes lesz, a könyv napjáról beszélgetünk egy kicsit. Lesz egy előadás arról, hogy milyen módszerek vannak az olvasás népszerűsítésére. Ez egy központi előadás, remélem mindenkit érdekelni fog. Ebéd után pedig a saját tanáraink által írt könyvekről lesz szó. Bemutatjuk, megbeszéljük, hogy melyik tanár milyen könyvet írt, milyen kutatással foglalkozott. Számomra érdekes programnak ígérkezik Wertheimer Gábor tanár úr „A nagy Gatsby” fordítása, ugyanis nem tudom, hogy egy műfordító, hogyan fordít. Szerdán pedig erasmusozunk, amelyet az elsőéveseknek különösen ajánlok, mert két félév kell ahhoz, hogy valaki elinduljon kicsit Európába, más egyetemeket is megismerjen. Fontosnak tartom, hogy a fiatal megtapasztalja, milyen is egy kicsit elszakadni itthonról, elszakadni a megágyazott körülményekből.  Az Erasmus kiváló lehetőség a nyelvtanulásra, a kapcsolatépítésre is. Program tehát van bőven, kedvükre  válogathatnak a kodolányisok.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat