2019-ig szól az akkreditációs oklevél

Cikk dátuma 2014. november. 25. | KáVé
2019-ig szól az akkreditációs oklevél

A fejlesztések egyik központja Székesfehérvár lesz

Ünnepélyes keretek között adta át a sikeres akkreditációról szóló oklevelet tegnap délután Dr. Bakacsi Gyula, a Magyar Akkreditációs Bizottság /MAB/ társelnöke Dr. Szabó Péter rektornak Székesfehérváron. A közel egy évig tartó akkreditációs folyamat a főiskola által elkészített önértékeléssel kezdődött, majd a MAB Látogató Bizottságának munkájával folytatódott márciusban. A Főiskola képzési helyszíneinek vizsgálatát alapos és hónapokig tartó értékelő munka követte, s a folyamat utolsó fázisaként kapta meg az intézmény a 2019-ig szóló akkreditációt.


Dr. Bakacsi Gyula kérdésemre elmondta, hogy a folyamat során az intézményeknek meg kell felelniük szakmai, személyi, tárgyi feltételeknek és minőségbiztosításra vonatkozó belső rendszerektől elvárt követelményeknek.

Az öt évenkénti akkreditáció célja, hogy az intézmények végiggondolják a törvényekben, rendeletekben, kormányhatározatokban, miniszteri határozatokban megnyilvánuló minőségi követelményeket, és erről önértékelő jelentésben számot adjanak. Utána ezt a MAB, mint külső független szereplő értékeli, megítéli, majd az akkreditációs oklevéllel tanúsítja és kimondja, hogy ezeknek a követelményeknek az intézmény megfelel.

„A Kodolányi főiskola nagyon önkritikus, nagyon alapos és nagyon jó minőségű önértékelő dokumentációt készített. A Látogató Bizottság a végső jelentésében azt állapította meg, hogy a gondolkodás- és szemléletmód az elvárt követelményeknek megfelelő intézményi működést tükröz. A ma átadott akkreditációs oklevél 2019 végéig megadja az akkreditációt a KJF-nek. Kimondja azt, hogy azoknak a szakmai, tárgyi, személyi követelményeknek, illetve a minőségbiztosításra kialakított belső intézményrendszer működtetésére irányuló követelményeknek a Kodolányi főiskola maradéktalanul megfelel, és ennek az eredménye az ötéves akkreditált státusz elnyerése.” – emelte ki Dr. Bakacsi Gyula.

 „Komoly munka előzte meg az akkreditációs eljárást, amelyből a főiskola valamennyi dolgozója kivette a részét. Borzasztóan fontos, hogy a következő öt évben is az Európai Unió, Magyarország és Székesfehérvár felsőoktatási intézménye a Kodolányi János Főiskola, amelynek az egész rendszere, székesfehérvári, budapesti és orosházi képzései is tökéletesen megfelelnek az eljárások által megkövetelt standardoknak.”- –mondta el a KV-nak Dr. Szabó Péter rektor.  Hozzátette: „Az akkreditációs eljárás visszaigazolta azt a 2000 óta tartó szisztematikus törekvésünket, ami az oktatási, kutatási minőség folyamatos erősítését célozza, egy állandó és folyamatos szervezetfejlesztéssel. Most nagyon komoly visszajelzést kaptunk, hogy jó úton járunk. A következő öt évben erre alapozva tudjuk megtervezni a módosított stratégiát, és ezek már az európaiságnak megfelelő szintet jelentik, s ezt nem mi mondjuk, hanem egy szigorú szakmai szervezet visszaigazolta.”

Arra a kérdésemre, hogy milyen konkrét tervekkel készül a főiskola a most következő fél évtizedes időszakra, Dr. Szabó Péter a következőket mondta el:

„A szervezeti fejlesztésnek egy olyan időszaka, ami nagy átalakulásokat hozott, lezárult. Mindig lehet korrigálni, lehet javítani, de már a mostani szerkezet annyira rugalmas, hogy újabb jelentős SZMSZ-módosításra, átalakításra nem kell gondolnunk. Így az energiáinkat más területekre lehet csoportosítani; tovább kell mennünk a termékfejlesztésben, új szakok fejlesztésében, új programok kialakításában, bátran kell vállalkoznunk olyan képzések meghonosítására Magyarországon, amit mások nem csinálnak. Kreatív iparágak elnevezéssel dolgozunk most egy olyan szakon, amely a művészeti területeken fogja össze azokat a szakmákat, amelyek nagyon keresettek. Hollandiában és a skandináv országokban van ilyen jellegű, igazán ütőképes képzés, Kelet-Európában viszont nincs.”

A KJF rektora kiemelte, hogy megerősítést nyertek abban is, hogy helyes út a nemzetközi piacon való minél erőteljesebb megjelenés. Ez amiatt is fontos, hogy növelni tudják a bevételeiket.

A képzési helyek fejlesztésének vonatkozásában nem változik az eddigi stratégia. Budapest nagyon fontos, hiszen az ottani piaci jelenlét nagyon erős, anyagilag lényegében abból él a főiskola.

„Így alakult a hazai felsőoktatási piac”,  jegyezte meg a rektor, hozzátéve: „Sokat teszünk azért, és itt köszönet Székesfehérvár vezetésének, hogy Székesfehérváron újra visszanyeri régi fényét,  és be tudja tölteni azt a regionális szerepét a főiskola, amiért létrejött. A fejlesztéseknek az egyik központja Székesfehérvár lesz, és ehhez a támogató környezet, ami kialakult a városvezetésben, országos támogatást is tud nyerni a minőség okán. A nemzetközi piaci szerepvállalásban Székesfehérvár ideális környezet, minden felmérésünk, minden külföldi partnerintézmény ezt jelzi vissza. Itt nem hátrány Budapest közelsége, hanem előny, és ha ezzel jól tudunk élni, akkor öt év múlva jelentős nemzetközi hallgatói létszámmal leszünk jelen a városban.”- mondta Dr. Szabó Péter.

Virágh Ildikó

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat