Projektnyitó a Kutatók Éjszakáján

Cikk dátuma 2015. szeptember. 28. | KáVé
 Projektnyitó a Kutatók Éjszakáján

Tudomány minden mennyiségben, zárásként tudós zenélés

A Kutatók Éjszakája program kora délután elkezdődött pénteken a Kodolányi János Főiskola budapesti intézetében, ahol egy nagyszabású TÁMOP projekt nyitórendezvényével indították az esti rendezvényt. A március közepétől november végéig megvalósuló projekt a RIQ&Lead modell alapján professzionális kutatásfejlesztési szervezet, szolgáltatások és kutatási irányok kialakítását valósítja meg. 

A fejlesztési projekt célja a Kodolányi Európai Integrációs Kutató és Fejlesztő Intézet (KEIRDI) olyan professzionális kutató szervezetté alakítása, amelyben a kutatások törzsállományát olyan egyetemi és főiskolai tanárok alkotják, akik a szakterület kutatási programja megvalósításáért felelnek, belső és külső hálózatok kiépítésével. A projekt hosszú távú célja pedig az, hogy alapját képezze a KJF infrastruktúráján kialakítandó Szolgáltatástudományi Kutatóparknak, olyan innovációs vállalkozásoknak, amelyek a 21. századi egészség és környezetipari, kreatív iparági, jól-léti wellness és egészségügyi kutatási eredményeikkel alkalmasak a jelenlegi regionális növekedést és innovációt kevésbé eredményező potenciál megújítására.

A kettőtől hatig tartó program keretében elsőként Dr. Szabó Péter rektor, majd Dr. Szirmai Viktória és Dr. Simon János tartottak előadást az alkalmazott tudományok kutatásainak megalapozása témakörben.

A kutatási kapacitásépítés és modellfejlesztés témakörében Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér és Dr. Szele Bálint előadását hallgathatták meg a résztvevők.

Hat órától a főiskola földszinti klubjában elkezdődött a Kutatók Éjszakája program. Érdemes megemlékezni arról is, hogy az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa-szerte megrendezett ismeretterjesztő fesztivál idén jubilál, hiszen 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekén rendezik meg. Magyarország 2006-tól kapcsolódott be a programba. Felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek, kutatócsoportok, laboratóriumok, kutatással foglalkozó vagy azzal bármilyen kapcsolatban álló intézmények, szervezetek kínálnak tudományos, ismeretterjesztő, ugyanakkor szórakoztató programokat a rendezvény keretében. A 2006-ban még csak négy intézmény szervezésében megvalósuló rendezvény ma már közel száz programszervezőt számlál. A Kutatók Éjszakájának főszereplői természetesen a kutatók, a rendezvény pedig az ő nyilvános elismerésüket állítja a középpontba.

Színvonalas és gazdag programmal sorakozott fel a Kodolányi János Főiskola is az idei Kutatók Éjszakája programhoz, az előadók pedig élvezetes stílusban mutatták be a közönségnek tudományos érdeklődésük erre az alkalomra kiválasztott kérdéskörét. Máté Krisztina szellemes és könnyed hangulatú felkonferálásában  hat előadást hallgathattak meg a résztvevők:

Dr. Szabó Péter „A felsőoktatás globális kihívásai napjainkban” címmel, Hervainé Dr. Szabó Gyöngyvér „Eurázsia szomszédságában - a globalizáció selyemutas modelljei” címmel, Dr. N. Kovács Tímea „Szépség, szerepek, ideálok: a reklámok világa” címmel, Dr. Sós Péter János „Óicázilaicozs” címmel, Dr. Szűts Zoltán „Sharing economy (Uber, AirBnB, Telekocsi meg a többiek)” címmel, Dr. Hoffmann Orsolya ”Közösségi kertészkedés permakultúrás szemléletben” címmel, Dr. Rátz Tamara pedig „Felelősségteljes turista, felelősségteljes turizmus - Kihívások és megoldások Barcelonában és Budapesten” címmel tartott előadást.

„Tudós zenélés - koncert a jazztanszék hallgatóinak részvételével”  felkonferálást követően fiatal zenészek léptek a közönség elé, hogy az eddig tudományokban kalandozó hallgatóság zenei élményekkel gazdagodva zárhassa a Kutatók Éjszakáját.

-v-

 

 

 

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat