PIQ & Lead szerint tanultak a tanárok

Cikk dátuma 2014. augusztus. 28. | KáVé
 PIQ & Lead szerint tanultak a tanárok

Új képzési modell - felkészítés a mentoroknak - Origo-hét

A Kodolányi János Főiskola a 2014/15. tanévben vezeti be a PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modellt, amely a 2014. évi Magyar Termék Nagydíj pályázaton elnyerte a Magyar Termék Nagydíj kitüntető címet, amelyet szeptember 3-án, szerdán adnak át a Parlamentben. 

Az új modellhez illeszkedően mentorok segítik majd a hallgatók főiskolai életét szeptembertől, egy-egy mentortanár tizenöt-húsz diákkal tart majd kapcsolatot. A PIQ & Lead™-hez kapcsolódó mentori rendszer összefogja a csoporthoz tartozó diákokat, előrevetíti a közösséggé, baráti körré válás lehetőségét. A mentor nem csak egyfajta osztályfőnök, hanem személyes karriertanácsadó is. Kapcsolatot teremt olyan  munkahelyekkel, ahol a hallgató a szakmai gyakorlat során megmutathatja tudását. A mentortanárok nemcsak a hallgatók tanulmányi előmenetelét segítik, hanem a főiskolai élet bármely területén igyekeznek segítséget nyújtani.

A PIQ & Lead™ felsőoktatási képzési modell fontossága abban áll, hogy segítségével az azt működtető intézmény – elsőként a Kodolányi János Főiskola - kiemelkedően magas minőségű képzést tud nyújtani.  A modell meghatározó elemei nem a mindenkori oktatáspolitikai-  jogi- és érdekszempontok, hanem a korszerű felsőoktatási módszerekből és elméletekből következően a:

P mint professzió, „profession”,

I mint innováció, „innovation”,

Q, mind „quality” azaz minőség és 

Lead, mint „leadership”, azaz vezetői alkalmasság.

Ezek a “hívószavak” a szakok tantervében is megjelennek. A kodolányis diákok megismerik az adott szakma minőségi standardjait, minőségbiztosítási feladatait is. Ahhoz, hogy munkájukat professzionálisan végezzék, szükséges a minőség tudatos menedzselése, ezért gyakran kapnak olyan feladatokat, amelyek egy adott szakmai probléma innovatív és minőségbiztosított megoldását jelentik. Szakdolgozatot is ennek megfelelően készítenek.

A “leadership”, a vezetésre való alkalmasság, része az oktatásnak. Függetlenül attól, hogy melyik szakra jár, a kodolányis hallgató, kap vezetési – menedzsment - ismereteket. Ezek az ismeretek azonban mindig összekapcsolódnak a hallgató szakmájával.

Vezetőnek lenni a turizmusban nyilvánvalóan más, mint mondjuk szerkesztőséget, szociális- esetleg kulturális intézményt,vagy nyelviskolát vezetni.

A PIQ & Lead™ modell figyelembe veszi, hogy milyen tudást hoz a hallgató. A korábban már megszerzett kompetenciáit elismeri a rendszer, nem kell olyat tanulnia, amit már tud.  

A mentoroknak felkészítést szerveztek a főiskolán augusztus 25-26-án. Az első napon Dr. Kovács László, a KJF Felsőoktatás-pedagógiai Innovációs Központjának igazgatója tartott részletes tájékoztatót, majd másnap Dr. Bordás Sándor főiskolai tanár, intézeti tanszékvezető előadásán kaptak hasznos útmutatásokat a leendő mentorok.

Az új modellhez illeszkedik a szeptember 1-5. között Székesfehérváron megrendezésre kerülő Origo-hét is, amelynek keretében a KJF-re felvett elsőéves hallgatók ismerkedhetnek a főiskolával, az ott zajló élettel, a tanárokkal, a hagyományokkal.

V.I.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat