"... a Kodolányi jóval több, mint egy főiskola"

Cikk dátuma 2017. augusztus. 02. | Hangoskodó
"... a Kodolányi jóval több, mint egy főiskola"

Perényi Fruzsina

Három hét izgalom a pótfelvételi végéig

A pótfelvételi forgatagában Kodolányi János Főiskola nyílt napot szervezett a leendő hallgatók számára. A fiatalok először Dr. Szabó Péter rektor előadásában ismerkedhettek meg az iskola alapításával, múltjával, tanítási elvével, partner kapcsolataival és az itt végzett hallgatók sikertörténeteivel. Mindezzel bemutatva, mennyire sikeresen tudják hasznosítani a tudást a hallgatók, hiszen az elméleti oktatás mellett kiemelt hangsúlyt helyeznek a gyakorlati képzésre, valamennyi szak esetében.

Az előadás után mindenki az általa kiválasztott szakkal és az oktatókkal ismerkedett.  Én a televíziós műsorkészítő felsőfokú szakképzésre jelentkeztem, így a kommunikáció és médiatudomány szak bemutatójára mentem. Itt Dr. Sós Péter János tanár úrtól kaptunk részletes tájékoztatást a szak alapjairól, a gyakorlati képzés részleteiről. Elmondta: „Maguk olyanok, mint a vízesés, amely egyformán kezdődik, de ahogyan folyik egyre lejjebb, úgy ágazik megannyi rész felé.” Megtudtam, hogy a műsorkészítés csak egy kis szelete egy hatalmas tortának, egy része az alapnak.

Az előadás után várt minket egy meglepetés. A főiskola rádió stúdiójában Virágh Ildikó tanárnő irányításával kipróbálhattuk magunkat, megnézhettük a rádiózás hátterét, és beülve meg tapasztalhattuk, hogy bizony nem is egyszerű mikrofon előtt ülve, azonnal reagálni egy-egy kérdésre, illetve szituációra. Szinte valamennyien még felfedetlen tehetséggel és jó adag ambícióval ültünk ott, ám egy fiú már konkrét tervekkel, célokkal érkezett a nyílt napra. Gombás Ádám elmondta, hogy ő már belepillanthatott a tévéműsorok hátterébe, az MTVA-nál dolgozik vágóként, operatőrként. Elmondása szerint már gyermekkorában érdekelni kezdték a tévéműsorok, de leginkább a hátterük. A kamera mögött szeret lenni és a részleteket kidolgozni. Hosszas keresés után bukkant a Kodolányira, ahova sikeres felvételt nyert. Egyébként többen is eljöttek a nyílt napra azok közül, akik már felvételt nyertek, azt mondták, jó alkalom arra, hogy ismerkedjenek, információkat gyűjtsenek a tanévkezdés előtt.

A stúdióbeli élmény garantált volt, mindenki belekóstolhatott abba, mire is készül, eldöntheti, hogy valóban ebben tudja-e igazán kibontakoztatni önmagát és megtalálni a számítását. Egyelőre nagy kérdés, hogy a műsorkészítés, újságírás, rádiózás, vagy műsorvezetés áll-e hozzánk közelebb, de ez az elkövetkezendő szemeszterek során eldől. Szeptembertől mindenki kibontakoztathatja a tehetségét, és a tanulmányi idő után a versenyképes diploma munkát biztosít a számára.

Mi, akik még a pótfelvételi miatt izgulunk, augusztus 25-ig várhatunk, de amennyiben sikeres lesz a felvételünk vár ránk az Origó hét Csillebércen, ahol összeismerkedhetünk az oktatóinkkal és egymással a megannyi program között. Esténként pedig a tábortűz csábít majd kellemes beszélgetésekre. Hiszen a Kodolányi jóval több, mint egy főiskola, itt a tanulás szeretetének és fontosságának elsajátításán dolgoznak, és azon, hogy tanár és hallgató egyformán jól érezze magát, szeresse azt, amit csinál. Cikkemet a Kodolányisok jelszavával zárnám: „ Merj nagyot álmodni, a Kodolányin megtanítunk valóra váltani.”

 

 

Kodolányi János Főiskola

Kodolányi János Főiskola
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Főiskola
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat