A katyńi áldozatokra emlékeztek Fehérváron

Cikk dátuma 2016. március. 22. | Kitekintő
 A katyńi áldozatokra emlékeztek Fehérváron

Hagyományosan a Katyń keresztnél tartottak megemlékezést Lengyelország legfájóbb nemzeti tragédiája, a katyńi mészárlás évfordulóján. A Jávor Ottó téren az 1940 tavaszán, a Katyń környéki erdőkben kivégzett és jeltelen tömegsírokba temetett csaknem 22 ezer lengyel értelmiséginek, tisztnek és tisztségviselőnek az emléke előtt tisztelegtek kedden délelőtt.  A néma koszorúzáson részt vett dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere, az Opole vajdaságból érkezett delegáció tagjai, Spányi Antal megyés püspök, valamint a Fejér Megyei Kormányhivatal, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat, Székesfehérvár Önkormányzatának, valamint a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség képviselői. A koszorúzást az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola Fúvós Együttese kísérte.


A Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából érkezett delegációt a megemlékezés után dr. Cser-Palkovics András fogadta a Városházán. A polgármester Marcin Ociepát, Opole város közgyűlésének elnökét és Gregorz Sawickit, Opole Vajdaság marsallhelyettesét végigvezette az épületben, megmutatva a Díszteremben a magyar és fehérvári történelem emlékeit, a Szent Korona hiteles másolatát az Aba-Novák szekkó előtt, valamint a polgármesteri irodát. A küldöttség fogadásán jelen voltak Róth Péter és Mészáros Attila alpolgármesterek. A látogatás beszélgetéssel zárult a Kistanácsteremben, ahol a delegáció tagjainak Székesfehérvár legújabb fejlesztéseit, a 2020-ig tartó időszak terveit is bemutatták.

A magyar-lengyel barátság tiszteletére hétfőn este gálaműsort adott a Vörösmarty Színházban a Hermann László Zeneiskola Kamarazenekara és az Opolei Fryderyk Chopin Állami Zeneiskola Fúvós Együttese és Szimfonikus Zenekara, a teátrum aulájában pedig „Opole és környéke” címmel nyílt fotókiállítás.

/Forrás:ÖKK, szöveg:Fraller Ildikó, fotó:Simon Erika/

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat