Képek hiteles forrásból

Hangoskodó

Balogh-Vadász Barnabás - Kodolányi János Középiskola és Kollégium, 9.évf.

Példaképek lehetnek a hős, pesti srácok

„1956: A szabadság narratívái” című tudományos emlékkonferencián vettem részt az ősz folyamán. A mi korosztályunknak, akiknek még a szülei sem éltek 1956-ban, nagyon fontos, hogy hiteles és neves történészek által tartott előadásokból is képet kaphassunk az akkori eseményekről, akik saját tapasztalataikat is megoszthatják a hallgatósággal. 

Tovább »

Simándi Irén: Politika, társadalom, gazdaság a Magyar Rádióban 1953–1956

Kitekintő

Ilyen, amikor a politika rátenyerel a sajtóra

A Rákosi-korszakban volt olyan riportere a Magyar Rádiónak, aki külön kérte, ne küldjék őt többet Sztálinvárosba a bukott ötéves tervet éltető riportokat készíteni. Küldjék inkább pártiskolára, mert úgy érzi, nem tud még annyit, hogy a dolgozó népnek el tudná magyarázni ezeket a nagyszerű dolgokat. Nem engedték, azt mondták, arra nagyon is alkalmas, hogy sztálinvárosi riportokat készítsen. Simándi Irén számtalan ilyen esetet tudna mesélni arról, miként próbáltak szabadulni a rádió munkatársai a pártpropaganda-munka alól. Többnyire eredménytelenül.

Tovább »

2017

Kitekintő

Újév. A fogadalmak időpontja, amikor hisszük, hogy reggel valami jobb és boldogabb kezdődik. Elég, ha hagyjuk, hogy hasson ránk a fizikusok és csillagászok által megállapított kezdet mágiája, lenullázzuk a számlálót, összeállítjuk a fogadalmak és eskük listáját, amelyet úgysem tartunk be. Már az újévi ebéd után rágyújtunk az első cigarettára, január közepén már nem hiszünk abban, hogy az év végére folyékonyan beszélünk angolul, a fogyókúrát elhalasztjuk "jobb időkre", a nyári szabadságra. Addig úgyis mindenki elfelejti. 

/Janusz L. Wisniewski/

Tovább »

Lírában is kiváló a Petőcz-műhely

Szépírók

Versesttel búcsúzott a líra csoport

A Kodolányi Szépíró Kurzus líra csoportjának decemberi felolvasóestjén hét tehetséges költő mutatkozott be a Kodolányi János Főiskola földszinti klubjában.   Értékeléssel és ünnepi beszéddel búcsúztatta a félévet a kurzust vezetője, Petőcz András.

A kurzus 2013 őszén indult dráma, líra és próza csoportokkal. A szemeszter során az írótanulók elsajítítják a szépírás megtanulható mesterségbeli alapjait, emellett nagy hangsúlyt kap a gyakorlat, azaz folyamatosan születnek az alkotások. Az elmélet és a gyakorlat jól kipróbált egységén alapuló kurzusok sorra hozzák a sikereket, felolvasóestek, antológiák jelzik a tehetségek fejlődését. Az is hagyománnyá vált, hogy nyilvános felolvasóesttel zárulnak a félévek.

Tovább »

Karácsony 2016

Kitekintő

Karácsonyi emlék és zsinórmérték

Ismét itt van karácsony, az egyetlen ünnep, amelyet a harmadik évezred kíméletlen világában is a megbékélésnek szentelünk. Advent heteiben a várakozás különleges hangulata lengte be mindennnapjainkat, apránként öltözött ünneplőbe a lelkünk.

Tovább »

KJF+Magyar Földrajzi Társaság+Halász Levente

Hangoskodó

Erdős Áron – kommunikáció és médiatudomány szak, II. évf.

„Szeretek elutazni két-három hétre, de szeretek hazaérkezni is utána”

A Kodolányi János Főiskola Turizmus Tanszékének és a Magyar Földrajzi Társaság Turizmusföldrajzi Szakosztályának egyik őszi előadásán Halász Levente utaztatta el gondolatban a hallgatóságot egy különleges  világba „Az üzbég kereskedővárosoktól az Aral-tó katasztrófájáig” című előadása keretében. Ennek kapcsán beszélgettem vele.

Tovább »
Kodolányi János Főiskola

Kodolányi János Főiskola
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Főiskola
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat