Színház és valóság, közeledő határok

2022. június. 21. Kitekintő

Színház és valóság, közeledő határok Őrült Nők Ketrece az Átriumban  --  Lehet, igaz a mondás, miszerint "semmi nem az, aminek látszik”, de akkor hozzá kell tennünk azt a megkerülhetetlen tényt, hogy ez azért lehetséges, mert nem hagyják. Helyesebben szólva azért, mert nem hagyjuk. Nem szólalunk fel, nem állunk ki azon értékek mellett, amik a kényszeres szegregáció helyett az elfogadást és azt a – tagadhatja bárki, ahogy akarja – igazságot mondja ki, hogy mind emberek vagyunk. Szeretni és boldognak lenni pedig nem bűn, akkor sem, ha maga a mondat, ami ezt hirdeti, klisés. Erről is szól az Őrült Nők Ketrece az Átriumban.

Mágnás Miska és Beatles Székesfehérváron

2022. június. 14. Kitekintő

Mágnás Miska és Beatles Székesfehérváron Kihirdette a következő évad műsorát a Vörösmarty Színház  -   A székesfehérvári társulat az ősszel induló új évadban is számos érdekes és izgalmasnak ígérkező darabbal várja a közönséget. Műsorra tűzik a  legendás    Mágnás Miskát és Shakespeare Julius Caesar-ját is, de a  Beatles muzsikájával  egy zenés darabot is bemutatnak majd. Továbbra is műsoron maradnak a fehérvári  színház legnépszerűbb előadásai:  A cégvezető, A Vágy nevű villamos, az Antigone, az Odaadó hívetek, Surik, a Mikve, Az öreg hölgy látogatása, a Szentivánéji álom, a Boeing, Boeing, a FAME, A padlás, a Diótörőcske, a Trianon és Az ember tragédiája 2.0.

Turizmust tanul a Kodolányin a sikeres teniszező

2022. június. 02. KáVé

Turizmust tanul a Kodolányin a sikeres teniszező „A francia nemzetközi teniszbajnokság (Roland Garros) selejtezőjének második fordulójában Jani Réka három játszmában legyőzte az ausztrál Jaimee Fourlist"  -  „Főtáblára került Jani Réka a francia nyílt teniszbajnokságon. A tenisz szövetség péntek esti tájékoztatása szerint a világranglista 128. helyezettjének a rangsorban 14., tokiói olimpiai bajnok svájci Belinda Bencic lesz az ellenfele az első fordulóban”, jött a hír, amit itt a Kodolányi János Egyetemen kitörő örömmel fogadtunk, hiszen Réka kodolányis hallgató. Ez alkalommal készítettem interjút a jelenleg is Franciaországban tartózkodó teniszezővel.

Közel hétszázan tanulnak a „Kiskodóban"

2022. május. 19. KáVé

Közel hétszázan tanulnak a „Kiskodóban" Ötven tanár, hatszázhetven diák -  A Kodolányi János Gimnázium a KJE által fenntartott köznevelési intézmény, amely állami környezetbe helyezett magánintézményként üzemel. A „Kiskodóként” ismert székesfehérvári középiskola meglehetősen népszerűvé vált az alapítást követő, immár két évtizedben. Mint minden oktatási itézményt, a Kiskodót is érintette a pandémia és a háborús helyzet. Ezekről beszélgettem Csöngei Gabriellával, az intézmény igazgatójával.

Szentivánéji álom a Vörösmarty Színházban

2022. május. 16. Kitekintő

Szentivánéji álom a Vörösmarty Színházban „Holmi káprázattal csald elő” -  A Szentivánéji álom Shakespeare egyik korai, mégis klasszikusnak számító vígjátéka, amely főként Arany János zseniális – és az elsők között, 1864-ben elkészült – fordítása miatt lett olyan népszerű a magyar színpadokon. A darab címe mintegy felmenti az írót a megokolások szigorúságának, az események logikájának hatalma alól; az egyik főtéma maga a szerelem rációellenessége. A szerelem mint az álmok és az őrület rokonterülete jelenik meg, az álom pedig meglazítja az erkölcsi érzéket is: álmában sok mindent megtesz az ember, amitől ébren az erkölcsi vagy gyakorlati megfontolások visszatartanák.

Knézy Jenő a Kodolányi rádióstúdióban

2022. április. 26. Mozaik

Knézy Jenő a Kodolányi rádióstúdióban Interjú Knézy Jenővel: Sportközvetítésekhez, sportriporterekhez kapcsolódó témát választottam a szakdolgozatomhoz. Ez kínálta az alkalmat ahhoz, hogy napjaink legjobb sportriportereivel interjúkat készítsek. Knézy Jenővel, hétszeres magyar válogatott kosárlabdázóval és MOB-médiadíjas sportkommentátorral a Kodolányi János Egyetem rádióstúdiójában beszélgettem.

Az 1517-ben kiadott Tripartitum és egy New York-i árverés

2022. április. 24. Hangoskodó

Az 1517-ben kiadott Tripartitum és egy New York-i árverés Jokó Lilla arról írt az egyetemi lapnak, hogy a másodéves nemzetközi tanulmányok és történelem szakos hallgatók Prof. Dr. Simándi Irén tanárnővel az Országgyűlési Könyvtárba látogattak: A biztonsági protokoll után beléphettünk a gyönyörű könyvtárba. Egy szűk, strapabíró, évtizedek óta, tökéletes állapotát megőrző, tölgyből készült lépcsőn vezettek fel minket egy kis előadóterembe, ahol régen könyvek százai foglaltak helyet. Először Szomor Ildikótól, a könytár Eu-szakreferensétől hallgattunk meg egy rendkívül összeszedett és érdekes előadást a könyvtár történetéről, gyűjtőköréről, az állomány kutathatóságáról. A könyvtár történetének utóbbi legérdekesebb eseménye, a 150. évforduló volt.

A sikerekre igenis büszkének kell lenni

2022. április. 21. Mozaik

A sikerekre igenis büszkének kell lenni Illés Gabriella egészen fiatalon került a kamerák közelébe:  A fiatal televíziós szakember viszonylag rövid idő alatt egyre magasabbra menetelt a ranglétrán és rövidesen rendezői székben találta magát. Nevéhez olyan nagyszabású tévés műsorok köthetők, mint a Megasztár vagy A Nagy Duett. Hat éven át irányította a TV2 Akadémiát, 2013 óta pedig saját cégének, a TulipánTündér Produkció tulajdonosa és producere. Rendezvényszervező vállalkozásához olyan nagy produkciók kapcsolhatóak mint például: Álomutazó, A Játékkészítő, The Champion kiállítás és hosszasan lehetne sorolni. A Szabó Győző életét feldolgozó Toxikoma című könyv filmadaptációjának producere.

A beregszászi társulat Székesfehérváron

2022. április. 19. Kitekintő

A beregszászi társulat Székesfehérváron  A Tóték most talán aktuálisabb, mint valaha:  Székesfehérvárra érkezik április 27-én a Beregszászi Illyés Gyula Nemzeti Színház Tóték című előadása. A társulat éppen az ukrajnai háború kirobbanásakor jött Magyarországra vendégszerepelni, azóta, bár hazahúz a szívük, mégsem mehetnek. A magyar színházak egy példanélküli, láthatatlan összefogással igyekeznek segíteni beregszászi kollégáikon, hogy minél több helyen színpadra állíthassák Örkény fájóan aktuális művét.

Kodolányi János Egyetem

Kodolányi János Egyetem
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Egyetem
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400

Kodolányi János Egyetem
Cím: 5900 Orosháza, Gyopárosi út 3/f.
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat