Időskor, mint demográfiai tényező

Tudomány

 

Wittmann Edina, PhD hallgató


Az időskori áldozattá válás esélyének csökkentését befolyásoló tényezők Németországban

 

Elemzésem során bemutatom azokat a Németországban alkalmazott modelleket, amelyek az időskorú emberek szubjektív biztonságérzetének növelésén keresztül hozzájárulhatnak a bűnözés csökkenéséhez.

A releváns német szakirodalom mellett a Szövetségi Statisztikai Hivatal (StatistischesBundesamt) adatai illetve a 2017. márciusi németországi látogatásom során 12 német nyugdíjassal elvégzett fókuszcsoportos interjúm szolgál az elemzés forrásanyagául.


Időskor, mint demográfiai tényező

 

Németországban az 1970-es évek második felétől kezdődően a születések száma folyamatosan csökkent, 1980-ban volt először megfigyelhető az a máig is tartó trend, hogy a halálozások száma magasabb volt a születések számánál.[1] Ezen tendencia okaira jelen tanulmány nem tér ki, csupán tényszerűen ismerteti ennek következményeit.

Az idősödő német lakosság az egész társadalmat komoly kihívások elé állítja. A szociális ellátórendszer a szakértők szerint jelenlegi formájában nem fenntartható, mivel a trendelőreláthatólag tovább fokozódik. Mindezt az elmúlt évtizedek 1,4 körüli (1990-2015 között az érték 1,24-1,5 között mozog) termékenységi rátája is alátámasztja.[2]Az idősödő társadalom mára Németország munkaerőpiacát is jelentősen átformálta. Az idősgondozásban, és a betegápolásban jelentkező munkaerőhiányt Németország már több évtizede csak külföldi munkavállalókkal tudja pótolni. Az ágazat a külföldi, főként európai uniós tagállamokból érkező munkavállalók szerepvállalása mellett is jelentős hiánnyal küzd.[3]A német jóléti társadalom életszínvonal növekedése a várható élettartam növekedését eredményezte, amely 1950 és 2010 között átlagosan 14 évvel hosszabbodott meg, és ez a tendencia a prognózisok szerint tovább erősödik.[4]

A kérdés, hogy kit tekintünk idősnek koránt sem magától értetődő. Míg az 1980-as évekig az időskor alsó határa a 60 év volt, addig napjainkra ez a szám kitolódott. Mivel az öregségi nyugdíjkorhatár 60 év fölött van, így nem lenne helytálló egy aktív munkaképes embert idősnek nevezni. Ezen túlmenően a várható élettartam kitolódásával szintén időszerűvé vált az időskor meghatározásának a felülbírálása. Ma a legelterjedtebb a WHO definíciója, amely szerint a 60–74 év közöttiek az idősödők,a 75–89 évesek az idősek, és a 90 év fölötti személyek a nagyon idősek.[5]


Tovább »

Interkulturális értékek a tolerancia jegyében

Hangoskodó

Kóródi Brigitta Csilla - kommunikáció és médiatudomány szak, III. évfolyam

Kultúrsokk nélkül a 21. században

Az interkulturális kommunikáció volt a témája annak az angol nyelvű előadásnak, amelyet a Kodolányi János Főiskola Nemzetközi hetének keretein belül rendeztek meg.  Elena Makarova: Cultural Diversity and Interdisciplinarity of Education című előadását sokad magammal hallgattuk meg, utólag elmondhatom: kár lett volna kihagyni.

Az előadó számos idegen országban járt már, ahol mindig is oktatóként tevékenykedett. Így az óra témája nemcsak, hogy jó választás volt, de hitelesre is sikeredett. 

Tovább »

Kapu a XXI. századra Dél-Békésnek

KáVé

Interjú a KJF Orosházi Oktatási Központjának igazgatójával

Dr. Malatyinszki Szilárd, a Kodolányi János Főiskola orosházi székhelyigazgatója fontos dolgot mondott ki a Kodolányi Főiskola dél-békési jelenlétéről. Azt tartja, a Kodolányi János Főiskola Orosházán több, mint székhely, a főiskolai központ voltaképpen egy misszió, kapu a XXI. századra Dél-Békésnek. A fiatal szakember nem csak tanít, hanem tanult is korábban a KJF-en. Célja, hogy tovább növeljék az orosházi hallgatói létszámot, és a képzési paletta bővítésével helyben tartsák a továbbtanulni vágyó fiatalokat.

Tovább »

Művészeti Egyetemek Találkozója Székesfehérváron

Kitekintő

Összművészeti bemutatóval zárult a MET

Díjátadóval és a művészeti egyetemek hallgatói által összeállított és rendezett műsorral ért véget a MET, a Művészeti Egyetemek Találkozója vasárnap a Vörösmarty Színházban. A Székesfehérvár Önkormányzata által erre az alkalomra alapított, a fiatal tehetségeket támogató Pelikán-díjat dr. Cser-Palkovics András polgármester adta át.

Tovább »

Szakmai nap Orosházán

KáVé

Ez nem a jövő, hanem a jelen

Robotok, okos eszközök, technikai fejlesztések és megannyi előadás várta az érdeklődőket a Kodolányi János Főiskola szakmai napján, április 12-én. A megjelentek olyan vezető informatikai cégekkel találkozhattak, mint az ACER vagy a HP, az előadásokon pedig megismerkedhettek magával a jövővel.


Tovább »

Magyarország büszke az értékeire

KáVé

Barátság-híd a külföldi partnerintézmények és a Kodolányi főiskola között

 

Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Kodolányi János Főiskolán a Nemzetközi Hét elnevezésű, nagyszabású programsorozatot, amely egyrészt az oktatók és hallgatók interkulturális kompetenciáit hivatott elmélyíteni, másrészt egyfajta hidat épít a KJF és a külföldi partnerintézményei között. A KJF Nemzetközi Fejlesztési és Képzési Központja által szervezett programokra félszáznál több külföldi oktató érkezett, akik előadásokat tartanak és konferencián vesznek részt. Hazai felsőoktatási szakembereket is vendégül lát a főiskola; az ő, illetve a KJF oktatóinak előadásai ugyancsak szerepelnek a programban. A rendezvények közül már előre választhattak a kodolányis hallgatók; a workshopokon, előadásokon előzetes jelentkezések alapján vesznek részt. 

 

Tovább »
Kodolányi János Főiskola

Kodolányi János Főiskola
Cím: 1139 Budapest, Frangepán utca 50-56.
Telefon: (1) 238 9327

Kodolányi János Főiskola
Cím: 8000 Székesfehérvár, Fürdő utca 1.
Telefon: (22) 543-400
Impresszum | Szerzői jogok | Etikai kódex | Médiaajánlat